À la Tjäder

Matinspiration för vardagshjältar

Ost- och skinkpaj med tomatsalsa

Kategori: Middag, Paj, Recept


Dagens middagstips är en ost- och skinkpaj som jag svängde ihop i går. Rikligt med fyllning och ett tunt pajskal som förgräddas tycker jag är hemligheten bakom en god matpaj - hur hemligt det nu är...?

Paj, 4 portioner:

- 100 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk kallt vatten
- 150 g rökt skinka
- 4 dl smakrik ost, riven eller skuren i små kuber
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 krm peppar (eller några varv med pepparkvarnen)
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk chilipulver

Tomatsalsa, 4 portioner:

- 6 tomater
- 2 schalottenlökar
- saft från 0,5 lime
- 15 basilikablad
- 1,5 msk olivolja
- 0,5 msk rödvinsvinäger
- en nypa flingsalt

1) Nyp ihop det kylskåpskalla smöret, skuret i mindre bitar, med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
2) Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Var noga med övergången mellan pajformens botten och kant - är degen för tjock här blir det lätt degigt. Det gör ingenting om det istället blir lite överbliven deg kvar i bunken. Nagga pajskalet och låt stå kallt medan du förbereder fyllningen.
3) Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
4) Strimla skinkan, riv eller skär små kuber av osten och vispa ihop ägg med mjölk och kryddor.
5) Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 8-10 minuter.
6) Ta ut pajskalet, sänk ugnsvärmen till 200 grader. Lägg skinka och ost i pajformen och häll över äggstanningen.
7) Grädda i mitten av ugnen, 25-30 minuter.

Under tiden pajen gräddas gör du i ordning tomatsalsan:

1) Skölj och skär tomaterna i mindre bitar. Strimla löken fint, hacka basilikan och blanda samman allt i en skål.
2) Pressa en halv lime över salsan.
3) Blanda olivolja, rödvinsvinäger och flingsalt i en liten skål och häll dressingen över salsan.

Låt gärna den färdiggräddade pajen vila 5-10 minuter innan den serveras - den blir så mycket lättare att skära då!

Kommentera inlägget här: