À la Tjäder

Matinspiration för vardagshjältar

Frukostpannkakor x 2

Kategori: Brunch, Frukost, Recept


Pannkakor - ett måste vid mitt frukost- eller brunchbord när det finns gott om tid! Under helgen som gick hann jag med inte bara en typ, utan två. Två helt olika... Vi har den amerikanska pannkakan som blir härligt gyllene och fluffig, som avnjutes bäst med lönnsirap, bär och en klick smör som så sakteliga smälter av pannkakans värme. Och så har vi mandelpannkakan som är både glutenfri och okej för dig som äter LCHF-kost. Mandelpannkakan är till skillnad från den amerikanska väldigt skör, går lätt sönder och är inte förlåtande mot en stekpanna utan non-stickbeläggning... Själv använder jag OBH Nordica Eco Kitchen 20 cm, men det finns säkert andra som är minst lika bra. När jag vänder på mandelpannkakan låter jag den glida ur på ett fat och lägger tillbaka den med motsatta sidan ned - att vända med stekspade gör att mandelpannkakan klyvs itu.

Om du har en non-stickpanna kan jag verkligen rekommendera att du testar mandelpannkakan - den kräver visserligen finkänslighet vid stekning men är urgod! Receptet för den amerikanska pannkakan har jag använt i mer än 10 år - en riktig klassiker hemma hos mig alltså.

 
Amerikanska pannkakor, 4 portioner:

- 2,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 2 msk socker
- 1 ägg
- 2,5 dl mjölk
- 2 msk (30 g) smör

1) Blanda alla torra ingredienser.
2) Smält smör och blanda med ägg och mjölk i en skål.
3) Rör ihop smör- och mjölblandningarna. Låt det precis gå ihop, rör inte för mycket, eventuella små klumpar spelar ingen roll.
4) Stek i smör på medeltemperatur eller strax under. Vänd på pannkakorna när ytan har fått små bubblor och börjat att stelna.

Servera med lönnsirap, bär och en klick smör!
 

Mandelpannkakor, 2 portioner:

- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mandelmjöl
- 0,5 krm salt

1) Vispa äggen fluffiga med elvisp, tillsätt grädde.
2) Vänd ner mjöl och salt.
3) Stek i smör på medeltemperatur och vänd när pannkakan nästan är helt genomgräddad.

Servera med vispad (osötad) grädde och bär!