Sambal oelek-kyckling med zucchinipasta

Sambal oelek - denna mångsidiga och heta chilipasta! Jag använder den i grillade ostsmörgåsar eller som här, i en kycklinggratäng. Självklart går det bra att dra ned på mängden sambal oelek och chilisås om du är känslig för het mat eller om barn ska äta av rätten.
4 portioner:
- 1 kg kycklingfilé
- 5 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraîche
- 4 tsk sambal oelek
- 1,5 msk chilisås
- 2 msk soja
- salt och peppar
- 2 zucchini
- ruccola
- solroskärnor
1) Börja med att sätta ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
2) Skär kycklingfiléerna i cm-tjocka skivor och lägg i en smord, ugnsfast form. Salta och peppra.
3) Blanda vispgrädde (ovispad) och crème fraîche i en skål, tillsätt sambal oelek, chilisås och soja. Smaka av - kanske vill du ha mindre eller mer av något?
4) Häll gräddblandningen över kycklingen och ställ in i mitten av ugnen, cirka 30-40 minuter. Efter halva tiden är det lämpligt att röra runt i gratängen.
Under tiden kycklingen står i ugnen gör du klart tillbehören:
1) Skölj, skär av ändarna och skär zucchinin i långa remsor med hjälp av en osthyvel.
2) Rosta solroskärnor i en torr och het stekpanna. Rör med jämna mellanrum och håll koll - när de väl har blivit gyllene bränns de snabbt.
3) Koka upp vatten, salta lätt och lägg i zucchinipastan - låt koka i någon minut. Häll av vattnet.
Servera kycklingen tillsammans med zucchinipasta och ruccolasallad strösslad med de rostade solroskärnorna.
Anneli säger:
det här ska jag göra! låter mums!! :)